Dagens tips:

Måste bara tipsa om en blog jag fastnade för idag:

Fråga Ola

Helt fantastisk!

Exempel:


Jag har alltid undrat över om det är nån skillnad när man gör te med en tepåse och låter påsen ligga i muggen och dra eller om det går fortare om man rör runt påsen i muggen istället? Borde in rörelsen som påsen utsetts för påverka smaköveröverföringen till vattnet fortare? Men ändå står det på alla tepåsar att man ska låte påsen ligga i det varma vattnet i x-antal minuter! /Andreas

– Om du har en tekopp i glas som du lägger tepåsen i och låter den ligga still kommer tet ligga kvar på botten. Den höga koncentrationen bromsar upp frisättningen av teet. Om du rör om får du en lägre koncentrationsgradiens, så i princip skulle det gå fortare. Däremot vet jag inte hur det skulle påverka frisättnignen av de olika smakämnen som finns i teet. Kanske blir det bittrare om man rör? Men det tar ju inte så lång tid att vänta på att det dra färdigt utan att röra. Om man vill veta helt säkert kan man ju göra ett eget test, säger Jan van Stam, docent i fysikalisk kemi vid Karlstads universitet.


1 kommentarer:

 1. S o f i e

  haha, va roligt :D. Något jag faktiskt gått och undrat över ^^. Har aldrig tålamod att låta den ligga o dra :P

  hehe, han är typ hacker.. så han kan få tag på det han vill om vi säger så :/.
  bra idé, har aldrig orkat lägga upp både där, bilddagboken och bloggen. Latheten slår in ^^.

  hehe nja, med tanke på vad han gjorde mot mig så förtjänar han det lite iaf.. sjukt bra idé, synd bara att han inte dricker :/. hehe.

   

Skicka en kommentar

 
 
Totalt antal besökare: | Antal besökare idag:
(c) Patric Franksson 2010